Szakvélemény biztosítói ügyintézéshez

Villám kár és kárbejelentés

SZAKVÉLEMÉNY BIZTOSÍTÓI KÁRRENDEZÉSHEZ

 

Szolgáltatásaink között szerepel a villámkár szakértelemmel történő elhárítása. Biztosítói kárrendezéshez rövid határidővel szakvéleményt biztosítunk.

 

A villám közvetlenül a házunkba csapva vagy másodlagos (indukciós) hatását kifejtve, a vezetékeken keresztül okozhat károkat.*(info) Ez a hatás akár a villám két kilométeres körzetében is problémát okozhat!

 

A legveszélyeztetettebb eszközök azok, amik a vihar közben is feszültség alatt, bekapcsolt állapotban vannak. Sem a villámhárító, sem a túlfeszültség védelemmel ellátott elosztó nem nyújt teljes védelmet. Gondoskodjon még időben értékei védelméről és kössön biztosítást ingatlanára! 

 

Ha már megtörtént a baj, és Önnek van biztosítása, mely tartalmazza az ilyen jellegű károk megtérítését, első lépésként be kell jelentenie a kárt a biztosítóhoz. Következő lépésként forduljon hozzánk és mi elkészítjük a szakvéleményt, amit a javításról szóló számlákkal együtt kell benyújtani a biztosítónak a kár megtérítéséhez.

A villámkár rendezés menete: 

  • A kár bejelentése a biztosítónál

A kárbejelentéskor munkatársaink áttekintik a biztosítási szerződés érvényességét, és ellenőrzik, hogy a feltételek alapján a káresemény téríthető-e. Ha a kár rendezéséhez helyszíni szemle szükséges, akkor kárszakértőnk a szemle időpontjának egyeztetése érdekében telefonon vagy e-mailben felveszi Önnel a kapcsolatot.

 

A kárbejelentéshez szükséges adatok:

  1. a biztosítási szerződés száma,
  2. az Ön neve, címe, telefonszáma,
  3. a káresemény helye, időpontja, rövid leírása (a kár keletkezésének oka, körülményei, károsodott vagyontárgyak körének megnevezése – itt még nem szükséges a tételes felsorolás),
  4. a kár Ön által becsült összege,
  5. a hatóság részéről történt intézkedés megnevezése, ha volt ilyen (pl.: tűzoltóság, rendőrség).


  • Szakértő helyszíni szemle (lehetőleg 5 munkanapon belül)

 

A kárigényt a kár észlelésétől számított 2 munkanapon belül kell bejelenteni. (Halál és baleseti kár esetén ez a határidő 8 munkanap.) A kárbejelentést követően szakértőink amint tudnak, jelentkeznek a helyszíni szemle időpontjának egyeztetése érdekében. Kérjük, hogy a kár bejelentésétől számított 5. munkanapig hagyja a helyszínt változatlanul, a károsodott vagyontárgy állapotán ne változtasson, vagy csak a kárenyhítéshez szükséges mértékben tegye azt. Erre a kárbejelentés tartalmának ellenőrzése miatt van szükség. (Amennyiben az 5. munkanapon sem kezdjük meg a kárrendezést, akkor Ön intézkedhet a károsodott vagyontárgy(ak) helyreállításáról. A fel nem használt, illetve kiselejtezett alkatrészeket, berendezéseket kérjük, hogy további 30 napig őrizze meg változatlan állapotban!)

 

*(info) Sokak számára nem egyértelmű, hogy mi a különbség a villámcsapás, és a villám másodlagos hatása (ún. Indukciós hatás) között. Így az is gyakran elkerüli a tulajdonosok figyelmét, hogy érdemes utóbbit kiegészítő biztosításban szerepeltetni! 

 

Eredetileg a biztosítók kizárólag a biztosított épületbe (vagy annak közvetlen közelébe) becsapó villám által okozott károkat térítették, és csak úgy, ha a villám becsapódási helyén a mechanikai hatás miatt keletkezett károk is megállapíthatóak voltak. Ha azonban a villám távolabbra csap be, akkor ilyen mechanikai hatásról, közeli becsapódási helyről nem beszélhetünk, de az érzékeny elektronikai berendezések (pl. Számítógépek, hangfalak, TV) a keletkező túlfeszültségtől tönkremehetnek. A kiegészítő biztosítás ezekre a károkra nyújt fedezetet.

 

Példa a villámcsapás biztosítási következményeire:

Példa a villámcsapás indukciós hatásának biztosítási következményeire:

Esemény: Vihar során a villám belevág a társasház kamerarendszerébe.

Kár: A kamerarendszer használhatatlanná válik.

Térítés: A biztosító megtéríti a kamerarendszer teljes cseréjének költségét.

Esemény: A társasház szomszédságában lévő trafóházba belecsap a villám.

Kár: A villámcsapás nagy feszültség különbsége miatt a társasházban lévő összes elektromos kábel kiég, valamint a lakásokban található riasztó berendezések is károsodnak.

Térítés: A biztosító megtéríti az elektromos kábelek cseréjét. A lakásokban keletkezett riasztó berendezés kárát a lakók egyéni ingóság biztosítása fedezi.

Szükséges dokumentumok:

– a károsodott ingóságok azonosítására alkalmas tételes lista,

– épület helyreállítási árajánlatok, számlák.

Szükséges dokumentumok:

– a károsodott ingóságok azonosítására alkalmas tételes lista,

– szakértői vélemény a károsodott készülékekről,

– javítási árajánlat a készülékekről, számlák.Cím

2030. Érd, Martinovics u. 21.

Hívj minket

+36 20 911 2225

envelopephone-handsetmap-markercrossmenuchevron-right